Pişik hakkında bilinmesi gerekenler
Bebek cildi çok hassastır. Özellikle kıyafetler ve beze bağlı sürtünme kırmızı noktalar halinde isiliğe, bez bölgesinin nemli ve havasız kalması, anne sütü- mama- ek gıda ile besleme, kimyasal maddeler, alerjiler, dışkı ve idrar içeriği genital bölgede tahrişe sebep olabilir. Bu nedenle pişik çok yönlü değerlendirilmelidir.
Bez kullanımına bağlı pişik:
En sık görülen pişik şeklidir. Cilde kıyafetler ve bezin sürtünmesi, havasız ve nemli kalması en büyük etkendir. Kız bebeklerde bezin arka kısmına doğru, erkek bebeklerde ise ön tarafta daha sık görülür. Bezin bağlandığı karın tarafında da olabilir. Huzursuzluk yaratır.
Bezlemeye bağlı pişikler doğru bakım ile birkaç gün içinde geçer.
Anne sütü- mama- ek gıdalara bağlı pişik:
Anne sütü ile beslenen bebeklerde pişik çok nadirdir. Bebeğin özellikle anne sütü içeriğine karşı hassasiyeti var ise, pişik tedavisinin dışında da önlemler alınmadır. Anne beslenmesine dikkat etmelidir.
Mamanın içeriğine bağlı olarak dışkı alkali olacağından pişik daha sık görülebilir.
Ek gıda döneminde ise, gıda çeşitliği sebebiyle dışkı daha tahriş edici düzeylere ulaşır. Pişik daha sık görülür.
Mevsimlerin etkisi:
Yaz mevsiminde sıcağa bağlı olarak terleme, cildi aşırı nemlendirmesi ve sürtünmeyi arttıran bir etkisi vardır. Kışın ise, üşümemesi için kat kat giydirilmesi sebebiyle sürtünmeye bağlı pişik görülebilir.
Kimyasal maddeler:
Bebek cildine uygun bakım ürünleri seçmek çok önemlidir. Alt temizliği sonrası genital bölgeyi sabunlamak, alkol- parfüm ve paraben içeren temizleme mendilleri, cildin daha da kurumasına ve tahriş olmasına sebep olur.
Bebeğe bağlı özellikler:
Kilolu, çok terleyen, alerjik, diş çıkarma dönemi, ishal ve antibiyotik tedavisi alan, cildi atopik ya da seboreik dermatit olan bebek pişiğe daha yatkındır ve bu durum bebek için huzursuzluk yaratır.
Pişiği önlemek ve tedavi etmek için yapılacaklar:
“Pişiği önlemenin formülü: Bezlenen bölgenin kuru ve temiz tutulmasıdır”.
- Bebeğinizin kilosuna uygun, sıkmayan, emicilik özelliği yüksek dermatolojik olarak test edilmiş, tek kullanımlık bebek bezi kullanınız.
- Bezin iyice dolmasını beklemeyin. Çiş kaka değdiği anda değiştirin.
- Özellikle yeni doğan döneminde daha sık ve yapışkan mekonyum (koyu yeşil- yapışkan dışkı) olduğundan bastırmadan ve kaynamış ılık bol sulu yaprak pamuk ile siliniz.
- Bebek alt bakımında, sabunlu su, ıslak mendil (alkol-paraben ve parfüm içeren) kullanmayınız. Akan ılık su altında yıkayabilirsiniz.
- Bezi yeniden bağlamadan önce poposunu bastırmadan emici bir bez ile kurulayın ve kuru bir havlu üzerinde havalandırın. Belini bir parmak girecek şekilde gevşek bağlayınız.
- Cildin idrar ya da dışkı ile temasını önlemek için araya krem uygulayabilirsiniz. Özellikle yaz mevsiminde, diş çıkarma, antibiyotik tedavisi alma, ek gıda ya da mamaya geçişte ve gece boyunca bez değişimi yapılmayacak ise mutlaka pişik kremi uygulayın.
- Pudra kullanmayınız.
- Eğer, tüm bu doğru bakım basamaklarına rağmen pişik oluşur ya da oluşan pişik geçmez ise, kulaktan dolma öneriler- kremler ve sizin kullandığınız ilaçları uygulamayınız.
Tekrarlayan pişik mantar enfeksiyonu, besin alerjisi ya da farklı cilt problemlerinin de habercisi olabileceğinden mutlaka çocuk doktorunuzla iletişime geçiniz.