Tuvalet alışkanlığı kazandırmak her annenin neredeyse korkulu rüyalarından bir tanesidir. Ne zaman başlayacağız? Nasıl başlayacağız? Ya başaramazsak? Çünkü burada sadece annenin hazır olması ya da mevsimin yaz olması önemli değildir. Sosyal baskı da değildir.
Tuvalet alışkanlığı için gösterilecek etkili yaklaşım: Doğru zamanı yakalamak için çocuğu iyi gözlemlemek- olabilecek kazalar ve uykusuz geceler için sabır göstermek ve sürecin sağlıkla devam etmesi için yaptıkları sonrasında motive etmektir. Bu motivasyon illaki büyük bir ödül değildir.
- Tuvalet iletişimine daha alt bakımı yaparken başlayabilirsiniz. Çiş- kakanın ne olduğunu bilmesi, ne nereden çıktığını fark edilmesi için iyi bir zaman dilimidir. Benim kızım/ oğlum büyücek, annesi babası gibi tuvalete çiş/kaka yapacak, bez kullanmayacak” gibi cümlelerle tuvalet durumu hakkında gelecekten haberdar edilebilir.
- Tuvalette anne ya da babasını izlemesine izin verin. Eller nasıl yıkanır, sifona nasıl basılır öğrenmesine izin verin. Hatta sifon sesi korkutur ise şarkılar ile araya girilebilir.
- Birlikte lazımlık, adaptör alışverişi yapılabilir.
- Tuvalet alışkanlığı hakkında çocuk kitapları okuyup, görsellerine birlikte bakılabilir.
- Tuvalet alışkanlığının içinde: El yıkama- kıyafetlerini giyip çıkarma- basamak inip çıkma- klozet kapak kapatıp açma bile bu alışkanlığın içindedir.
- Çocuğunuzun ayı- motor gelişimi- anlatılanları algılama düzeyi en önemlisi ise mesane ve barsak kontrolünü geliştirene kadar tuvalet alışkanlığına başlama zamanı değişkenlik gösterir. Bu süre genellikle 3 yaştır.
Eğer aşağıdaki sinyaller var ise daha erken de başlanabilir:
- Bebekler bezinden duyduğu rahatsızlığı bazen de beden dili ya da sözcüklerle ifade eder, tuvalet yapan aile bireylerinin yaptıkları ile ilgilenmesi, gün içinde ve sabah bez değişimlerinde kuru bezler annelere gelen mesajlardır.
- Çocuğunuz hazır olsa da taşınma, tatil, hastalık durumu, yeni gelen bir kardeş gibi durumlar var ise erteleyiniz.
Eğer çocuğunuz tuvalet alışkanlığı için hazır ise:
- Bu zamanlama yakalandığında ise, bez bir kez çıktı ise, gece de gündüz de çıkmalıdır. Hatta son bez takılırken çocuğa bu söylenmelidir. Bez kalmadığı da gösterilmelidir.
- Tuvalete direkt oturabileceği gibi, adaptör- lazımlık da kullanabilir.
- En çok çiş kaçakları olabileceği için, yatmadan birkaç saat önce sıvı alımı kısıtlanmalı, uyku öncesi tuvalet için cesaretlendirilmelidir
- Dışkı tutabilir, yaparken acıyabilir. Sonrası için orayı rahatlatacak olan Recream sürülebilir.
- Yapamadıkları için kızmak yerine, yapabildikleri için sevinmek en büyük motivasyondur.
Tuvalet alışkanlığı denilen süreç çocuğun bezi bırakması- sadece kaka- çişi söylemesinden çok ötedir. Doğru iletişim ve uygulamalarla başlayan tuvalet eğitimi bir ömür boyunca göstereceği tuvalet hijyeni- tuvalet alışkanlığının temelidir.
Kendi kendine tuvalet yapması ve sonrasında hijyen ihtiyaçlarının da karşılanmasına izin verilen çocuklarda özellikle dışkılama sonrasında yeterli temizlik sağlanamaz ise pişik meydana gelebilir.
Çocukluk pişikleri de değimiz bu durum: okula- kreşe başladığında iyi temizlenmeyen genital organlarda da görülebilir. Tuvaletini dışarıda değil evde yapmaya alışan ve dışkı tutan çocuklarda da dışkılama sonrası zorlanma olabilir. Her iki durumda da kaşınma, acı, pişik yönünden çocuğunuzu değerlendirebilir. Rahatlatıcı ve pişik kremi olan Recream kullanılabilirsiniz.